dinsdag 23 februari 2010

Column: Suriname Voorwaarts!

Door Usha Marhé – In plaats van steeds te klagen dat ze geen kans krijgen in de politieke arena, zouden Surinaamse jongeren zelf een partij moeten oprichten, met bijvoorbeeld een naam als Suriname Voorwaarts!

De Surinaamse bevolking bestaat volgens de statistieken voor zestig procent uit mensen tot dertig jaar. De jonge mens in Suriname voelt zich vooral Surinamer. Daarnaast is hij/zij zich ook wel bewust van alle andere aspecten die deel uitmaken van zijn/haar identiteit: hij/zij kan creools, hindostaans, chinees, javaans, indiaans, libanees, boslandcreools, moksiwatra, boeroe of van andere afkomst zijn, man of vrouw zijn, laag geschoold of hoog geschoold zijn, enzovoorts. Maar het overheersende en bindende gevoel is vooral: Surinamer.

Daarom zijn op etnische basis gestoelde partijen en etnisch stemmen voor de jonge Surinaamse mens passé. Dat hij/zij zich vaak toch bij zo’n partij aansluit of etnisch stemt, is omdat er weinig alternatieven zijn. De partijen die zeggen wel vanuit het overkoepelende belang van Surinamerschap te opereren, hebben een verdacht of verouderd luchtje om zich heen hangen.

Klik hier om verder te lezen en te reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten