Door Usha Marhé – In plaats van steeds te klagen dat ze geen kans krijgen in de politieke arena, zouden Surinaamse jongeren zelf een partij moeten oprichten, met bijvoorbeeld een naam als Suriname Voorwaarts!
De Surinaamse bevolking bestaat volgens de statistieken voor zestig procent uit mensen tot dertig jaar. De jonge mens in Suriname voelt zich vooral Surinamer. Daarnaast is hij/zij zich ook wel bewust van alle andere aspecten die deel uitmaken van zijn/haar identiteit: hij/zij kan creools, hindostaans, chinees, javaans, indiaans, libanees, boslandcreools, moksiwatra, boeroe of van andere afkomst zijn, man of vrouw zijn, laag geschoold of hoog geschoold zijn, enzovoorts. Maar het overheersende en bindende gevoel is vooral: Surinamer.
Daarom zijn op etnische basis gestoelde partijen en etnisch stemmen voor de jonge Surinaamse mens passé. Dat hij/zij zich vaak toch bij zo’n partij aansluit of etnisch stemt, is omdat er weinig alternatieven zijn. De partijen die zeggen wel vanuit het overkoepelende belang van Surinamerschap te opereren, hebben een verdacht of verouderd luchtje om zich heen hangen.
Klik hier om verder te lezen en te reageren.
dinsdag 23 februari 2010
Column: Geestelijke armoede
Door Usha Marhé – Ro is acht jaar, hij kan nog niet lezen of schrijven, want hij is nog nooit naar school gegaan. Ook spreekt hij nauwelijks Nederlands. Hij zorgt een beetje voor zichzelf, hosselt als een jong volwassene en is erg goed in rekenen, vooral als hij een centje verdient met kleine klusjes. Ro is een slimme jongen, die met de juiste begeleiding ergens kan komen. Maar hij zit in een kritieke leeftijd: nu is hij nog bereikbaar, straks kan het te laat zijn, als zijn behoeftes als tiener en jonge man groter worden en hij andere manieren moet bedenken om aan geld te komen.
Klik hier om verder te lezen en te reageren.
Klik hier om verder te lezen en te reageren.
Column: Afwezige vaders
Door Usha Marhé – “Mi na wan big big mang, want ik heb een kind,” verklaarde een jonge Surinaamse vader. “Hoezo ben je een grote man? Je verzorgt haar niet, hebt geen contact met haar,” zei ik tegen hem. “Je moet toch meer moeite doen, want dan pas ben je een vader voor haar. Dan pas gedraag jij je als een verantwoordelijke, volwassen man.” Zijn antwoord was: “Als ze oud genoeg is, zal ze me wel zoeken.” Discussie gesloten. Deze jonge vader heeft geleden onder de scheiding van zijn ouders toen hij een tiener was, de onrust van toen beïnvloedt hem nog steeds in zijn dagelijkse leven. Helaas ziet hij niet dat hij hetzelfde patroon herhaalt, staat nog niet open voor suggesties om het anders te doen en zet de vicieuze cirkel voort. En natuurlijk geeft hij de schuld van het ontbreken van contact aan de moeder van zijn dochter.
Klik hier om verder te lezen en te reageren.
Bekijk hieronder de uitzending van MTNL over afwezige vaders.
Voor het vervolg van dit gesprek, klik hier voor deel 2 en deel 3 op You Tube.
Klik hier om verder te lezen en te reageren.
Bekijk hieronder de uitzending van MTNL over afwezige vaders.
Voor het vervolg van dit gesprek, klik hier voor deel 2 en deel 3 op You Tube.
Labels:
Orville Breeveld,
Suriname,
Usha Marhé,
vaders